Kwasy tłuszczowe Omega 3-6-9 - Olej rybi - 1200 mg - 60 kapsułek
Opis
Spożycie kwasów omega 3-6-9 jest równie ważne dla całej populacji: dla dorosłych, dzieci, młodzieży, ale także dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Oto kilka układów funkcjonalnych organizmu, którym prawidłowe i przemyślane spożywanie kwasów tłuszczowych omega przynosi widoczne korzyści zdrowotne:
- Serce, naczynia krwionośne
- Mózg, układ nerwowy
- Metabolizm
- Odporność
- Układ mięśniowo-szkieletowy
- Wzrok
- Problemy skórne
SERCE, NACZYNIA KRWINOŚNE
Wyniki badań naukowych pokazują, że regularne spożywanie ryb, czyli suplementów diety zawierających olej rybi, a co za tym idzie kwasy tłuszczowe omega, znacząco poprawia funkcjonowanie wielu elementów układu sercowo-naczyniowego:
- Utrzymuje prawidłowy poziom cholesterolu we krwi
- Wspomaga prawidłowe krążenie krwi i związany z tym prawidłowy rytm serca
- Ma korzystny wpływ na wysokie ciśnienie krwi
- Spowalnia krzepnięcie krwi, zapobiegając w ten sposób powstawaniu zakrzepów krwi i udarów
- Zmniejsza ryzyko chorób miażdżycowych
MÓZG
Kwasy tłuszczowe omega znacząco przyczyniają się do aktywności i stanów organizmu, które powszechnie kojarzymy z mózgiem i centralnym układem nerwowym. Przyczyniają się do poprawy stanu w leczeniu niektórych schorzeń neurologicznych i psychicznych.
Jeden z dwóch najważniejszych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3-6-9 (DHA – kwas dokozaheksaenowy i EPA – kwas eikozapentaenowy), czyli EPA, znacząco przyczynia się do łagodzenia depresji, ale także innych zaburzeń psychicznych, takich jak choroba afektywna dwubiegunowa czy schizofrenia. Wykazano, że stosowanie kwasów tłuszczowych omega 3-6-9 jest równie skuteczne w łagodzeniu depresji, jak stosowanie wybranych rodzajów antydepresantów.
Inne pozytywy spożywania tłuszczów omga 3-6-9 to:
- Spowolnienie procesów zwyrodnieniowych i zaburzeń mózgu (demencja, choroba Alzheimera)
- Poprawa jakości snu
- Zmniejszenie ryzyka rozwoju ADHD u dzieci (zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi), który jest zaburzeniem zachowania objawiającym się nadpobudliwością, impulsywnością, brakiem uwagi
- Wykazano, że stosowanie kwasów tłuszczowych omega 3 w czasie ciąży ma pozytywny wpływ na cechy poznawcze, emocjonalne i społeczne dziecka. Zwiększa się potencjał inteligencji dziecka oraz zdolności komunikacyjne i społeczne.
INNE KORZYŚCI ZDROWOTNE
Olej rybny, ew. Omega 3 i inne kwasy tłuszczowe mają szerokie spektrum działania na organizm człowieka. Oprócz wyżej wymienionych narządów, w których według niektórych mędrców z przeszłości znajduje się dusza ludzka, z kwasów tłuszczowych omega korzystają również inne układy funkcjonalne organizmu:
- Metabolizm – olej rybi poprawia stan zdrowia osób cierpiących na tzw. zespół metaboliczny, który objawia się otyłością, nadciśnieniem (wysokie ciśnienie krwi), insulinoopornością, wysokim poziomem trójglicerydów i odwrotnie niskim poziomem tzw. Cholesterol LDL. Ponadto kwasy tłuszczowe omega pomagają spowolnić i złagodzić „stłuszczenie wątroby”.
- Odporność - kwasy tłuszczowe omega są bardzo pomocne w łagodzeniu objawów i leczeniu chorób autoimmunologicznych, w których komórki odpornościowe służące ochronie organizmu przed potencjalnymi zagrożeniami zaczynają atakować własne zdrowe komórki. Choroby autoimmunologiczne, w których łagodzeniu pomagają te kwasy, obejmują cukrzycę typu 1, ale także reumatoidalne zapalenie stawów czy łuszczycę.
- Układ mięśniowo-szkieletowy – olej rybi działa przeciwzapalnie, dzięki czemu może być odpowiednim lekarstwem na choroby reumatyczne. Kwasy tłuszczowe omega są również wysoko oceniane wśród sportowców, głównie ze względu na ich potencjał do przyspieszania procesu ogólnej regeneracji, czy to po kontuzji mięśni, czy nadmiernej aktywności fizycznej.
- Wzrok - DHA czyli kwas dokozaheksaenowy stanowi znaczną część siatkówki oka, dlatego dla zdrowia tego narządu zmysłu wskazane jest regularne i prawidłowe uzupełnianie jego dawek. Spożycie kwasów omega 3 przez matkę w okresie prenatalnym dziecka może mieć pozytywny wpływ na przyszły stan zdrowia tego narządu.
- Problemy skórne – połączenie kwasów tłuszczowych omega 3-6-9 pomaga przy egzemie, łuszczycy. Łagodzi łuszczenie, zaczerwienienie i swędzenie skóry. Ta kombinacja kwasów tłuszczowych pomaga również w problemach z przetłuszczającymi się włosami.
Kwasy tłuszczowe Omega są odpowiednim suplementem diety dla wszystkich grup wiekowych. Brak tych substancji w organizmie objawia się nieprzyjemnymi warunkami fizycznymi. Cieszy fakt, że bardzo łatwo możemy zapobiec takim schorzeniom. Wystarczy wzbogacić dietę w olej rybny i tym samym wspomóc i zoptymalizować funkcjonowanie własnego organizmu.
Skład
Omega-3-6-9, Stabilizator: żelatyna; emulgator: glicerol, woda.
Dawkowanie
Przyjmować 1 kapsułkę dziennie z jedzeniem.
Alerty
Ten produkt został wprowadzony do obrotu jako suplement diety. Nie zastępuje zróżnicowanej i zbilansowanej diety. Nie przekraczać ustalonej dziennej porcji! Przechowywać poza zasięgiem małych dzieci! Nie nadaje się dla dzieci poniżej 3 lat, kobiet w ciąży i karmiących piersią. Minimalny okres przydatności do spożycia jest podany na opakowaniu.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze: w 1 kapsułce% RVH*
Olej z ryb morskich 400 mg **
- w tym EPA (kwas eikozapentaenowy) 72 mg
- w tym DHA (kwas dokozaheksaenowy) 48 mg
Olej z ogórecznika 400 mg **
- w tym GLA (kwas gamma-linolowy) 80 mg
Olej lniany 400 mg **
- w tym ALA (kwas alfa linolenowy) 200 mg
* Referencyjna wartość odżywcza
** Referencyjna wartość żywieniowa nie została ustalona
Zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady 1924/2006 z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności, nie wolno nam podawać informacji o olejach roślinnych jako środkach spożywczych ani składać oświadczeń o działaniu leczniczym produktu na organizm człowieka. Nasze informacje pochodzą z dostępnych sprawdzonych źródeł w Internecie, od producentów olejów roślinnych, z referencji od naszych klientów i nie zastępują leczenia zaleconego przez lekarza. Dziękujemy za zrozumienie.
KLIENCI KUPILI RÓWNIEŻ TEN PRODUKT
Olej rybi jest głównym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3-6-9. Odgrywają niezastąpioną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu wielu układów organizmu. Problem polega jednak na tym, że organizm nie może ich sam wytworzyć. Dlatego konieczne jest ich uzupełnianie ze źródeł zewnętrznych, czyli włączenie ich do diety.