Cierpisz na cukrzycę? Czy wiesz, że olej kokosowy może pomóc zoptymalizować poziom cukru we krwi? Oto, co należy wiedzieć o oleju kokosowym i cukrzycy.
Czym jest olej kokosowy i dlaczego warto używać go w kuchni?
Jest to olej roślinny pozyskiwany z ziaren dojrzałych orzechów kokosowych. Jego popularność rośnie, głównie ze względu na jego działanie i zastosowania. Wykorzystywany jest w medycynie, żywności, ale także w gastronomii.
Spożywanie oleju kokosowego ma wiele korzyści dla ludzkiego organizmu. Badanie przeprowadzone w 2008 roku przez Trusted Source wykazało, że osoby, które spożywały tłuszcze średniołańcuchowe, takie jak olej kokosowy, w ramach planu odchudzania, straciły więcej tłuszczu niż uczestnicy, którzy stosowali inne rodzaje olejów.
Dzięki olejowi kokosowemu stosowanemu w kuchni, organizm może lepiej wchłaniać substancje takie jak wapń, magnez, witamina B, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (np. A, D, E, witamina K i beta-karoten) oraz niektóre aminokwasy (np. białka). Jest to jeden z najzdrowszych tłuszczów bogatych w przeciwutleniacze.
Jednak olej kokosowy powinien być dodawany do diety z umiarem!
Olej kokosowy a cukrzyca
Jeśli cierpisz na cukrzycę, olej kokosowy powinien być Twoim "partnerem" w gotowaniu. Wynika to z faktu, że olej kokosowy nie potrzebuje enzymu trzustkowego insuliny do wchłonięcia. Dzięki temu może mieć korzystny wpływ na objawy cukrzycy i może pomóc w utrzymaniu optymalnego poziomu cukru we krwi.
Ludzie również bardzo lubią olej kokosowy podczas diety. Wszystkie osoby cierpiące na cukrzycę wiedzą, że utrzymanie optymalnej wagi jest kluczowe dla dobrego zdrowia, dlatego bardzo wskazane jest włączenie go do diety. Dzięki niemu będziesz w stanie schudnąć i szybciej spalić tłuszcz. Możesz dusić warzywa, mięso lub używać go w postaci płynnej do pieczenia.
Może pomóc:
- organizmowi pozbyć się zanieczyszczeń
- utrzymać optymalny poziom cholesterolu
- utrzymanie zdrowych i elastycznych naczyń krwionośnych
- w cukrzycy - cukrzyca typu II.
- zwalcza wirusy dzięki kwasowi laurynowemu
Optymalny poziom cukru we krwi w naturalny sposób
Oprócz oleju kokosowego, można również stosować inne produkty spożywcze, aby utrzymać poziom cukru we krwi w ryzach. Pieczenie i gotowanie z użyciem mąki o niskiej zawartości węglowodanów jest bardzo wskazane. Ta ostatnia jest naturalną alternatywą dla diabetyków.
Dobrze jest też pić herbaty ziołowe na cukrzycę. Mogą one rozkładać cholesterol i uruchamiać proces naturalnej regeneracji. Do diety cukrzycowej można również włączyć pokarmy bogate w białko i błonnik, niskotłuszczowe sery lub warzywa.
Cukrzycę można również kontrolować. Wypróbuj naturalne sposoby walki z nią.