Chociaż dna moczanowa jest złożoną chorobą, dostosowując swój styl życia, możesz sprawić, że wszystko pójdzie we właściwym kierunku. Co gotować, a czego unikać, jeśli jesteś na diecie dny moczanowej, odpowiadamy zgodnie z najnowszymi poradami ekspertów.
Jak dieta wpływa na podagrę?
Przyczyną dny moczanowej jest wzrost poziomu kwasu moczowego. Głównym wyzwalaczem są pokarmy zawierające puryny. Te ostatnie są zwykle ich częścią. Organizm ludzki, trawiąc puryny, wytwarza substancję odpadową, którą jest właśnie kwas moczowy.
Ten produkt uboczny trawienia jest wydalany przez zdrowy organizm. Sytuacja wygląda jednak inaczej w przypadku osób, które mają problem z wydalaniem kwasu moczowego i cierpią na podagrę. Ich organizm nie jest w stanie usunąć nadmiaru kwasu moczowego. Dieta bogata w puryny prowadzi zatem do wybuchów dny moczanowej. Dobrą wiadomością jest to, że właściwa dieta (z minimalną ilością puryn), wraz z zalecanym leczeniem, może zapobiegać atakom dny moczanowej.
Co wykluczyć z diety podczas dny moczanowej?
To pytanie zadają sobie tysiące chorych. Główną rzeczą, której należy unikać, jest żywność, która zawiera więcej niż 200 mg puryn na 100 g żywności. Eksperci zgadzają się, że mięso powinno być ograniczone, a może nawet całkowicie wyeliminowane. W szczególności:
- wnętrzności
- czerwone mięso, w tym dziczyzna
- ryby: śledź, pstrąg, makrela, tuńczyk, sardynki, dorsz
- owoce morza: małże, kraby, krewetki i ikra
- tłuszcze i białka zwierzęce (w tym masło lub bita śmietana).
W tym celu należy powstrzymać się od spożywania alkoholu i piwa. Podobnie jak mięso, zawiera ono umiarkowane lub wysokie ilości puryn. Przyczyną są drożdże. Dlatego zakaz dotyczy również piwa bezalkoholowego. Jeśli już pijemy alkohol, lepiej wybrać wino. Podawanie sobie porcji czekolady lub kakao również nie jest dobrym pomysłem. Kakao w proszku zawiera do 1 800 mg puryn na 100 g.
Czy wiesz, że?
Warzywa, które zawierają dużo puryn, nie nasilają dny moczanowej i nie wywołują jej ataków. Wyjątkiem są szpinak, chrzan, czosnek, brokuły lub kalafior. Należy ich unikać. Chociaż należą do warzyw, mogą osłabiać zdrowie poprzez miażdżenie dny moczanowej. Ogranicz się również do ogórków, kapusty lub buraków.
A wiesz jak to jest z cukrem na dole? Cukier nie zawiera puryn. Na pierwszy rzut oka świetna wiadomość, ale... musimy przerwać tę przyjemność. Fruktoza, cukier i słodzone napoje zwiększają ryzyko wystąpienia podagry. Potwierdzają to wyniki badania przeprowadzonego na 125 000 uczestników, w którym naukowo udowodniono, że częste spożywanie fruktozy zwiększa ryzyko wystąpienia dny moczanowej. Podobnie jak w przypadku wszystkich diet, nie należy spożywać słodkich pokarmów podczas diety na podagrę. Dotyczy to nawet zdrowych cukrów, takich jak miód czy syrop z agawy.
Pamiętaj również, aby unikać rafinowanych węglowodanów w swojej diecie. Białe wypieki, ciasta drożdżowe, herbatniki... Nie zawierają ani puryn, ani fruktozy, ale są ubogie w składniki odżywcze. I to jest również powód, dla którego poziom kwasu moczowego wzrasta.
Co jeść przy dnie?
Prawdą jest, że trzeba zrezygnować z wielu potraw, ale nadal jest wiele rzeczy, którymi można się cieszyć. Dieta na dole musi być niskopurynowa. Żywność jest niskopurynowa, jeśli zawiera mniej niż 100 mg puryn na 100 g żywności. Wzbogać dietę dla dobra diety na dole z:
- Owoce: wszystkie owoce są dozwolone. W lecie, w szczególności ciesz się wiśniami. Mogą one nawet obniżyć poziom kwasu moczowego. Wiśnie, truskawki, porzeczki i jagody mają taki sam efekt.
- Warzywa: prawie wszystko jest zielone - zwłaszcza seler, warzywa liściaste, marchew i pomidory. Pamiętaj, aby używać ziemniaków jako przystawki.
- Orzechy i nasiona
- Zboża: owies, jęczmień, brązowy ryż
- Produkty mleczne: niskotłuszczowe produkty mleczne i kwaśne produkty mleczne są szczególnie korzystne (tłuste sery nie są zalecane - spleśniałe, wędzone)
- Tłuszcze i oleje roślinne: oliwkowy, rzepakowy, kokosowy, lniany
- Przyprawy: kminek, koperek, pietruszka, majeranek (unikaj soli)
- Jajka: gotowane, ale podawaj je na talerzu tylko od czasu do czasu.
Z wielką ostrożnością można również pozwolić sobie na mięso. Około 120-170 g mięsa kilka razy w tygodniu. Kurczak, cielęcina, jagnięcina lub taki łosoś dadzą ci najwięcej pewności siebie. Ale nie przesadzaj. Zbyt duża ilość mięsa wywołuje atak dny moczanowej. Najlepszą metodą przygotowania jest gotowanie lub duszenie.
Picie odgrywa ważną rolę dla organizmu, niezależnie od tego, czy cierpisz na podagrę, czy nie. Pij co najmniej 1,5 litra wody dziennie. Oprócz wody, pij zieloną herbatę, niskozmineralizowane wody i świeże soki. Osoby pijące kawę powinny kontrolować swoje nawyki. Filiżanka ulubionego napoju jest dozwolona, ale wszystko z umiarem.
W ciągu dnia popijaj ziołową herbatę na podagrę. Najlepsze są liście pokrzywy, brzozy i mniszka lekarskiego. Herbata z pokrzywy obniża nawet poziom kwasu moczowego. Można również wspomóc organizm ziołami moczopędnymi. Creeping pyre jest doskonały. Musisz dosłownie wypłukać swój problem z organizmu.
Umiar i regularność
Dna moczanowa wymaga przede wszystkim zmiany stylu życia. Reżim dietetyczny w podagrze opiera się na umiarze w diecie i regularności. 4 razy dziennie mniejsze porcje będą zdecydowanie właściwym wyborem. Szczególnie szukaj żywności zawierającej witaminy E i C. Ponadto, ze względu na dzień, upewnij się, że regularnie ćwiczysz, trzymasz się reżimu picia, ograniczasz alkohol i ogólnie utrzymujesz zdrową wagę. Jest to jedyny sposób, aby zapobiec wahaniom kwasu moczowego, które mogą wywołać dnę.