Każda osoba powinna przyjmować określoną ilość i rodzaj minerałów, co jest szczególnie ważne w okresie ciąży. Podczas ciąży organizm potrzebuje najwięcej minerałów, takich jak żelazo, wapń, magnez i inne. Można je znaleźć w różnych produktach spożywczych. Zobaczmy więc, które z minerałów należy przyjmować w czasie ciąży i gdzie można je znaleźć:
- Żelazo: pełne ziarna, mięso, rośliny strączkowe, suszone warzywa i tofu
- Wapń: zielona żywność, produkty mleczne, rośliny strączkowe i orzechy
- Magnez: wszystkie rodzaje fasoli, orzechy nerkowca, brokuły i tofu
- Selen: owoce morza, zboża
- Cynk: pełnoziarniste produkty zbożowe, brokuły, jaja, chude mięso, pomidory
- Jod: sól jodowana, owoce morza, sery
- Fluor: woda z fluorem, owoce morza i herbata
- Fosfor: ryby, jaja, mięso
Należy pamiętać, że większość witamin i minerałów jest tracona podczas gotowania lub pieczenia. Można je zatem traktować jako suplementy diety (minerały).