Jednym z najpopularniejszych tematów dietetyków i dietetyków jest kwestia „zakwaszenia” organizmu i związanego z tym pH organizmu. Istnieje wiele książek, artykułów, filmów i stron internetowych popularyzujących tę tematykę. Za pośrednictwem mediów dietetycy starają się wmówić pacjentom, często poważnie chorym, że przyczyną ich problemów zdrowotnych jest nadmierne zakwaszenie organizmu i że jedynym i pewnym sposobem na uratowanie zdrowia lub życia jest „odkwaszenie” organizmu poprzez zmiana diety lub poprzez zakup i stosowanie odpowiednich suplementów diety.
Nowotwory, dna moczanowa, zapalenie stawów, alergie i wiele innych: przyczyną tego wszystkiego jest przesycenie. Odkwaszeniu rzekomo można zapobiec, trzeba tylko wiedzieć, co włączyć do diety, a czego nie jeść.
W opozycji do tego poglądu stoi większość społeczności naukowej. Lekarze, biochemicy i eksperci z pokrewnych dziedzin nie zgadzają się z podstawowym założeniem, że koncepcja nadkwasoty i zdolność wpływania na poziom pH organizmu poprzez dietę może prowadzić do poprawy zdrowia, a nawet leczenia chorób, od alergii po raka.
Lekarze jednogłośnie twierdzą, że ludzkie ciało posiada mechanizmy, które są w stanie utrzymać niezbędny poziom pH. Poziom ten waha się od 7,36 do 7,44, czyli jest lekko zasadowy. Spadek lub wzrost tego poziomu poza ten zakres stanowi zagrożenie dla organizmu. Jest to przejaw jakiegoś patologicznego stanu organizmu, niewydolności nerek, problemów z płucami itp.
Co to jest pH, jak działa, co wskazuje?
Poziom pH jest miarą kwasowości lub zasadowości płynów. Roztwory w organizmie mają różne wartości pH. Podczas gdy pH krwi różni się od pH śliny, pH moczu różni się od obu poprzednich... Podstawowe założenie wierzących w odkwaszanie organizmu, że pH moczu jest decydującym czynnikiem, rozpada się w pył pod pryzmatem tych faktów.
Miara kwasowości i zasadowości, pH, jest podawana w skali od 0 do 14, gdzie 7 jest wartością neutralną. Liczby mniejsze niż siedem oznaczają kwasowość, a poziomy większe niż siedem - zasadowość roztworu. Aby podać techniczny opis tego, co faktycznie oznacza pH, skrót pH pochodzi z języka angielskiego (potencjalny wodór), więc pH odnosi się do miary stężenia jonów wodorowych w roztworze. Określa to kwasowość lub zasadowość roztworu.
Pokarmy wpływające na pH organizmu
- Pokarmy pochodzenia zwierzęcego i zboża są kwasotwórcze.
- Tłuszcze, cukry i skrobia są neutralne.
- Owoce i warzywa to żywność alkaliczna.
Ogólnie rzecz biorąc, siarczany i fosforany są głównymi źródłami jonów kwasowych w tej żywności. Na przykład, ani diety kwasotwórcze, ani zasadotwórcze nie wpływają na pH płynów ustrojowych, a spożywane pokarmy nie zmieniają pH krwi, co najwyżej wpływając na pH moczu lub śliny.
Lekarze, biochemicy i eksperci z pokrewnych dziedzin nie zgadzają się z podstawowym założeniem, że koncepcja nadkwasoty i zdolność wpływania na poziom pH organizmu poprzez dietę może prowadzić do poprawy zdrowia, a nawet leczenia chorób, od alergii po raka. Różni "doradcy żywieniowi" wykorzystują wartości pH moczu jako argument za potrzebą odkwaszenia organizmu. Jednak wartości te nie odzwierciedlają prawdziwej wartości predykcyjnej, którą wielu zakłada. Odczyn pH moczu mówi nam niewiarygodnie dużo o ogólnym stanie organizmu. Może być stosowany tylko w niektórych szczególnych przypadkach, np. w diagnostyce kamieni moczowych.
Nawet w tym konkretnym temacie mamy do czynienia z zalewem ogromnej ilości informacji, z których należy starannie oddzielić "ziarno od plew", wiedzę naukową od półprawd, pseudofaktów i baboli. Nie zawsze jest to łatwe zadanie, ale w trosce o własne zdrowie i stabilność finansową nigdy nie powinniśmy być bezczynni w tym względzie.