Jak dieta wpływa na wygląd włosów?
Nawet najlepsze kosmetyki pielęgnacyjne do włosów będą nieskuteczne, jeśli nie zadba się o ich kondycję od środka. Dlatego chcąc pozytywnie wpłynąć na wygląd swojej fryzury, warto zastanowić się nad tym, jak wygląda nasz sposób odżywiania i być gotowym do zmiany swojej diety.
Zdarza się, że za wypadanie i osłabienie włosów obwiniamy hormony. Oczywiście mają one wpływ na ich kondycję i dla spokoju ducha warto zrobić specjalistyczne badania w tym kierunku. Jednak znacznie częściej przyczyną problemów z włosami jest niedostarczanie sobie odpowiedniej ilości konkretnych składników odżywczych.
Zarówno dieta oparta o wysokoprzetworzone, śmieciowe jedzenie, jak i zbyt niskokaloryczna (poniżej 1200 kcal) nie są w stanie dostarczyć organizmowi takiej ilości składników odżywczych, jakie są potrzebne do utrzymania włosów w dobrej kondycji.
Z czego zbudowane są nasze włosy?
Najważniejszym materiałem budulcowym włosa jest keratyna, czyli białko, w którego skład wchodzi między innymi siarka i 18 aminokwasów. Kolejnym elementem jest melanina. Odpowiada ona za kolor włosów, im jest jej więcej, tym włosy są ciemniejsze i zapewniają lepszą ochronę przed promieniowaniem UV. We włosach znajduje się także woda oraz składniki nieorganiczne, takie jak azot, srebro, złoto, sód, selen, nikiel, magnez, cynk, wapń i potas.
Jakich witamin potrzebują włosy?
- Jedną z witamin, których potrzebują nasze włosy, jest witamina A. Jej niedobór prowadzi do zwiększonej łamliwości i osłabienia włosów.
- Kwas pantotenowy (witamina B5) i biotyna przyczyniają się do zwiększenia ilości włosów na głowie. Stymulują wchłanianie witamin, a kwas pantotenowy opóźnia łysienie i wypadanie włosów związane ze starzeniem się.
- Kwas foliowy to również bardzo potrzebny składnik w naszej diecie, który zapobiega łysieniu i wspiera cebulki włosów.
- Witaminy B6 i B12 zapobiegają wypadaniu włosów i opóźniają ich siwienie.
- Witaminy C i E poprawiają krążenie krwi w skórze głowy, dzięki czemu włosy są lepiej dotlenione i odżywione.
- Cynk i żelazo w diecie zmniejszają wypadanie włosów i wspierają ich wzrost.
- Brak miedzi w diecie prowadzi do odbarwień i zmian w strukturze włosów.
Jedzenie bogate w składniki odżywcze dla włosów
Witamina A
Najwięcej tej witaminy znajdziemy w produktach odzwierzęcych, takich jak żółtka jaj, nabiał, tran oraz pierś z kurczaka. Występuje ona także w zielonych warzywach liściastych, takich jak szpinak, jarmuż, botwina itd. Dynia, marchew, żółta papryka i kabaczek również zawierają witaminę A tak jak inne warzywa o zabarwieniu żółtym i pomarańczowym. Znajduje się ona również w żółtych i pomarańczowych owocach nie cytrusowych, takich mango, brzoskwinia czy papaja.
Witamina B5
Duże ilości tej witaminy znajdziemy przede wszystkim w produktach odzwierzęcych jak mięso, podroby, tłuste ryby, jaja oraz nabiał (miękkie sery i pełnotłuste mleko). W pożywieniu roślinnym witamina B5 występuje przede wszystkim w produktach pełnoziarnistych, takich jak brązowy ryż, otręby, razowy chleb oraz soi, orzechach i pestkach. Znajduje się ona także w ziemniakach, brokułach, bananach, awokado, melonach, pomarańczach i grzybach.
Witaminy B6
Bardzo bogatym źródłem witaminy B6 jest kasza gryczana. Znajduje się ona również w mięsie, jednak należy pamiętać, że pod wpływem obróbki termicznej jej straty wynoszą od 30 do 50%. Dużo witaminy B6 znajduje się także w warzywach takich jak brokuł czy ziemniaki, lecz w wyniku mrożenia jej zawartość może obniżyć się od 15 do 70%. Inne jej źródła to produkty pełnoziarniste, drożdże, nabiał, jaja, soja czy banany.
Witamina B12
Witamina B12 znajduje się głównie w produktach odzwierzęcych, np. w mięsie, podrobach, nabiale i jajach. Bardzo dobrym źródłem witaminy B12 są także drożdże spożywcze.
Biotyna
Biotyna w dużej ilości występuje zarówno w pożywieniu odzwierzęcym, jak i roślinnym. Można ją znaleźć przede wszystkim w wątrobie wołowej, drożdżach, soi, orzechach włoskich, sardynkach, kalafiorze, migdałach, szpinaku, marchwi czy pomidorach.
Kwas foliowy
Kwas foliowy znajdziemy w dużych ilościach w wątróbce drobiowej, soi, wątrobie wołowej. Nieco mniej występuje w szpinaku, szparagach, bobie, brukselce, brokułach, groszku i otrębach pszennych.
Witamina C
Największa ilość tej witaminy nie znajduje się wbrew pozorom w cytrynie, znacznie lepszym jej źródłem jest dzika róża, żurawina, natka pietruszki, papaja, mango, ananas, kiwi, papryka, truskawki, brokuł i kalafior.
Witamina E
Występuje ona między innymi w takich produktach spożywczych jak olej słonecznikowy, orzechy, pestki, otręby, ryby, kiełki, nabiał, drób, szpinak, papryka, pomidory i brokuły.
Cynk
Największe ilości cynku można znaleźć w mięsie i podrobach. Dużo tego składnika zawierają też pestki dyni, kakao, kasza gryczana, migdały, nasiona słonecznika i chleb żytni.
Żelazo
Najlepszymi źródłami łatwo wchłanialnego żelaza są produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak wątróbka, drób, żółtka jaj i czerwone mięso. Pomimo gorszej wchłanialności, wśród produktów roślinnych znajduje się sporo produktów bogatych w żelazo. Wśród znajdują się ziarna sezamu, słonecznik, suszone figi, koperek i pietruszkę.
Miedź
Produkty, w których znajduje się dużo żelaza to np. wątroba, płatki owsiane, nasiona słonecznika, orzechy, kakao, otręby i kiełki pszenne. Jej przyswajanie poprawiają węglowodany i witamina C.
Suplementacja
Nawet osoby przestrzegające zasad zdrowego odżywiania mogą mieć problemy z dostarczeniem sobie wszystkich niezbędnych składników w diecie. Dla wzmocnienia włosów, skóry i paznokci polecamy stosowanie kompleksu witamin A i D.